Marges i Fronteres

En Jordi va desenvolupar el projecte Marges i Fronteres en el marc del Festival INGRÀVID 2013. Vídeo 

Prenent com a referència el fet de caminar com a pràctica estètica, es va proposar dos excursions simultànies, entre Figueres i Perpinyà els dies 5 i 6 d’octubre.

Més

Els caminants anaven uns a l’encontre dels altres per trobar-se a la frontera, enmig del Puig Neulós. Amb aquest acte es volia descartar la línia divisòria, per a considerar-la com a un espai més ampli, capaç de generar oportunitats entre les persones i el territori.

Marges i Fronteres comença a les ciutats de Figueres i Perpinyà. Proposa un encontre entre persones a un espai natural, expandint la idea d’intervenció a l’espai públic urbà, per explorar els espais interludis, tot recreant situacions i rituals, com pot ser el soterrament de 48 bols de fang cru al llarg de tot el recorregut, realitzats per infants. Aquest objecte secular, símbol de la mixtura entre el plat i el got, actua com a mínima representació del fet domèstic, un espai de desig en el context dels èxodes transfronteres. La casa, el niu que es fon amb el camí amb la voluntat de retre un homenatge a totes les persones que van caminar, i que encara caminen entre fronteres per assolir els drets fonamentals de la vida.

Si caminar pot esdevenir un acte transcendent i poètic en si mateix, i el ritual de soterrar els bols també, amb la unió de les dues accions es vol contribuir a una experiència amplificada que enllaci la casa i el camí com a conceptes i sentiments comuns.

Per tal de reflectir simbòlicament la idiosincràsia de les qüestions espacials, socials i polítiques de Figueres i Perpinyà, els bols soterrats a cada costat de la frontera van ser encarregats a infants de la ciutat oposada. El fet que els bols siguin fets per infants li atorga al ritual un sentit desproveït de prejudicis que contribueix a una mirada optimista cap al futur.