Caminar el perímetre #Terrassa

Els dies 15 i 16 de juny (2019) vam viure un nou perímetre, el de Terrassa. El vam caminar un total de 14 persones amb l’objectiu comú d’explorar plegades els límits que voregen aquesta ciutat. La impressió general sobre el que vam caminar el primer dia, d’est a nord-oest de la ciutat, va ser de traçada complexa, amb una varietat de pas contrastada; un territori divers de

camins, corriols, carrers i carreteres que definien l’ordenació urbana, fins al punt de suscitar debats sobre els possibles recorreguts. El segon dia el camí va ser més clar, més amable. Els límits més al nord de la ciutat ens van permetre, per moments, situar-nos a una cota prou elevada que ens permetia observar-la i comprendre-la millor. En els últims trams vam poder

gaudir de les vistes a la Serra de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, per on creix Terrassa de manera exponencial.

La força cultural que comporta el simple fet de crear un espai on les persones ens podem trobar i compartir des

More

de la singularitat de cadascú va manifestar-se molt activament durant tot el perímetre: l’intercanvi de coneixement sobre el territori, el descobriment de la seva història, les converses sobre llibres i referents entorn el caminar, les discussions sobre els marges, l’escolta de les terrassenques i terrassencs que descobrien per primera vegada racons i percepcions de la seva pròpia ciutat, les preguntes encuriosides amb ganes d’aprendre, el regal de caminar per primera vegada al costat de qui no pot veure amb els ulls, però sí sentir amb tot el seu cos el detall de les costures dels vorals de la ciutat sota els nostres peus. Tal com hem après que la terra dels marges és un entreteixit de natura i asfalt, hem gaudit d’aquest mateix entreteixir entre persones que gaudim de trobar-nos allà on les classificacions hermètiques i les dicotomies comencen a esborrar-se i on es presenta, decidit, un camp infinit de combinacions i descobriment.

Caminants: Xavier Heras, Roger Puig, Sandra Ballbe, Rubèn Jordan, Pere Belles, Judith Garcia, Manel Obando, Santiago Moratilla, Olga Fuenmayor, Trini Bayo, Albert Bordonada, Sebastià Masramon, Eva Marichalar-Freixa i Jordi Lafon.

Exposem aquí un detall més extens del nostre recorregut per qui vulgui gaudir-lo amb la imaginació o vulgui provar d’experimentar-lo:

Dissabte 15 sortim de l’estació de Renfe Terrassa Est per anar cap al sud pel carrer del País Basc, més tard, voregem el barri i els terrenys del cementiri i agafem la carretera de Montcada. Després visitem l’entranyable barri dels Grups de Montserrat, i llavors travessem la riera de les Arenes per anar direcció sud cap als polígons industrials per l’avinguda del Vallès fins a creuar, de nou, la riera pel pont de França. A la carretera de Rubí, en direcció Terrassa, passem per sota els grans ponts de la C-58 fins als pisos de can Jofresa, on fem parada. Seguim per la carretera d’Olesa per voltar el barri del Roc Blanc en direcció al Passeig Vint-i-dos de Juliol i acabar a la plaça de Tetuan.

Diumenge 16 sortim en direcció nord cap al Pont de Vacarisses per vorejar el barri de Can Boada i el Poble Nou, llavors travessem la carretera de Rellinars cap als pisos de Sant Eloi per agafar l’avinguda de Lactània en direcció oest. Més tard creuem la carretera de Matadepera per caminar part del polígon nord fins a tornar a travessar la Riera de les Arenes i continuar cap al sud per l’avinguda de Font i Sagué. Finalment voregem el barri de la Grípia per connectar amb un fantàstic corriol que ens condueix de nou a l’Estació de Renfe Terrassa Est.

Amb el suport d’ACVic i H.Associació per a les Arts Contemporànies