175_2023

El blau s’estén per la terra a través del cel i la mar. Embolcalla les nostres emocions i el sentim arreu. Copsar-lo caminant terra endins, però, se’ns fa cada vegada més rar i, alhora, espectacular. Les llavors del Blauet (Centaurea cyanus) floreixen a l’estiu de manera esglaonada i dona lloc a flors blaves precioses, molt mel·líferes. Antigament, era abundant entre els camps de cereals, d’aquí que els pagesos de les nostres terres el coneixen com a “clavell del segador”.

El 4 de juny de 2023 vam celebrar el 175è aniversari del Casino de Vic sembrant 175 Blauets mentre caminàvem des de la porta de la 

històrica entitat cultural fins a la Font del Desmai de Folgueroles. Ho vam fer segons el mètode de Masanobu Fukuoka (1913-2008), el qual introduïa diferents llavors dins d’una bala anomenada Dengo Dango, moldejada amb fang i terra adobada per deixar-les caure lliurement sobre el sòl al nostre pas. Esperarem amb il·lusió per veure com les flors treuen el cap pels camps.

Una vegada més, l’imprevist del camí ens va regalar moments que recordarem sempre: com els bassals que vam haver de vorejar o admirar-nos de la pujada del cabal del riu Mèder, com si no hagués existit mai la sequera; les converses i rialles còmplices; l’esmorzar a la

Font del Pas; els segons congelats mentre esperàvem que la càmera estenopeica d’en Manel copsés el moment; en Lluís, davant de l’imponent Pont d’en Bruguer, descobrint-nos meravelles de la nostra història que mai acabem de conèixer prou, o en Ferran repassant el cartell que mostra el camí a la Font del Desmai amb un llapis de color morat i el seu traç afinat.

175 és una caminada gestada en col·laboració amb el projecte COLORS d’Axel Schmidt i Anna Defez, els quals presenten una mostra fotogràfica el 16 de juny a la tintoreria, c. Sant Pere, 11 de Vic. Allà, el Blauet lluirà acompanyat d’una flora espectacular.