Aigües depurades i tràfics logístics. #Riera de Rubí

Seixanta anys de les riuades al Vallès (1962-2022)
3a Caminada: Rubí_Castellbisbal_El Papiol, Diumenge 17 de desembre de 2022, amb sitesize

En la tercera caminada de record ho fem atentes a les explicacions d’Albert Gusi, transitant pel costat de la riera de Rubí fins a El Papiol. En aquesta terra d’un roig intens, la implacable força de l’aigua que venia enrabiada de Terrassa ho va destruir tot al seu pas. Es va patir un nombre important de víctimes i la pèrdua de barris, empreses i hortes va ser catastròfica.

Seixanta anys després celebrem la vida caminant junts com un rizoma que s’expandeix per aprehendre els uns dels altres. Conscients de la seva bellesa i fragilitat, comprovem admirats com la natura, encara, suporta conviure amb un excés d’infraestructures, polígons i aigües depurades artificialment.

A Castellbisbal, amb barris arran del riu també patiren la riuada. En l’actualitat es pot caminar per la llera que porta a la confluència del Rubí amb el Llobregat. Aquest punt, en què la vall

s’obre, ha estat modificat durant mil·lennis per l’aiguabarreig. Ara, s’hi sumen múltiples infraestructures, nusos d’autopistes i una superposició de vies de ferrocarril. Enmig de tot, dues aparicions: la casa modernista de Can Pedrerol de Baix amb un imponent celler aturada en el temps i l’ermita de Sant Quintí del s. XII. A final, Cal Pupinet, el restaurant que va donar suport a les persones que ajudaven en les tasques de la recuperació del desastre dels aiguats.