Transitar l’erm. #Riera de les Arenes

Seixanta anys de les riuades al Vallès (1962-2022)
1a Caminada: Les Fonts de Terrassa – Matadepera – Pont de Can Robert, Diumenge 25 de setembre 2022

Les riuades de 1962 transformaren tràgicament diversos indrets i ciutats del Vallès. Aquella situació inesperada va provocar una resposta col·lectiva per a afrontar mancances socials i polítiques de repressió general sota unes condicions de vida inassumibles. El record d’aquelles emergències ens porta a experimentar-les ara sota l’actual conjuntura d’emergència social i ambiental de la nostra societat. 

Els col·lectius artístics Sitesize i Deriva Mussol us proposem revisitar els cursos d’aigua que van patir les inundacions. La iniciativa que volem compartir és la realització de tres recorreguts a peu sota el nom DESBORDAMENTS Seixanta anys de les riuades al Vallès (1962-2022). En dies diferents recorrerem la Riera de les Arenes, el Riu Ripoll i la Riera de Rubí per a recrear des de la condició mateixa dels rius i les rieres la seva naturalesa canviant. Recordar els fets tràgics que es van produir, així com la transformació del paisatge fluvial.

Tanmateix, tenir també presents els canvis socials que posaren al descobert el relat imposat pel règim franquista i les seves actuacions; contraposades a la resposta immediata de solidaritat de la població per a les necessitats dels afectats. Seixanta anys després tot el que podem aprendre de les riuades ens pot ajudar a construir una mirada crítica sobre el passat, present i futur dels llocs riberencs, dels cursos d’aigua com a vertebradors de vida i de les seves fèrtils terres per a usos comunals de recreació i sosteniment de la vida.